19 lutego 2020
Michał Hajdukiewicz
Udostępnij

Warsztaty z pieczenia pączków – tłusta środa w RCKS

Tłusta środa – warsztaty na słodko ;-)

Kto dziś potrafi odróżnić pączek wiedeński od berlińskiego i wie, jak smakowały pączki wrocławskie? Jak odróżniało się wyfraczonego kelnera od wyfraczonego gościa balu?

O tym wszystkim, a także o debiutach towarzyskich, osiemnastowiecznych przewodnikach kulinarnych, wrocławskich Jurkach, manewrach matrymonialnych urządzanych przez stare ciotki, polonezach pączkowych, dawnych zabawach towarzyskich i wielu innych zajmujących rzeczach, dowiecie się Państwo podczas tłustej środy – warsztatów kulinarno-karnawałowych.

Dlaczego tłusta środa? Postanowiliśmy, zgodnie ze starą śląską tradycją, nie ograniczać obżarstwa do tłustego czwartku, ponieważ dawnymi czasy obowiązkowo opychano się, nie tylko zresztą pączkami, przez cały okres karnawału. Zapewne był to niezdrowy obyczaj, więc postaramy się, aby to, co będziemy przyrządzać podczas zajęć nie obciążyło zanadto naszych wątrób i żołądków.

Przygotujemy wspólnie kilka rodzajów pączków i karnawałowych słodyczy według nieco zmodyfikowanych, tradycyjnych receptur.

W karcie dań przewidujemy:

pączki wiedeńskie w sosie morelowym
pączki wrocławskie
pączki berlińskie
pączki serowe
faworki
poncz bezalkoholowy

Udział w warsztatach jest odpłatny:
Zapisy w bibliotece w godz. pracy lub mailowo: biblioteka@rcks.pl lub telefonicznie: 71/715 16 28 (dodatkowy tel.: 71/715 16 25)

Uwaga! Ograniczona ilość miejsc. W przypadku większego zainteresowania, zostanie utworzona druga grupa warsztatowa.

– 35 zł od osoby dorosłej
– młodzież szkolna 20 zł (11-18 lat)
– dzieci pod opieką dorosłych 15 zł (do 10 roku życia)

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Regionalne Centrum Kultury Słowiańskiej
ul. Fryderyka Chopina 25, 55-050 Sobótka
19.02.2020, godz. 18.00